Kaj pomeni konjska moč-izračun moči
2 posters
Stran 1 od 1
Kaj pomeni konjska moč-izračun moči
Vprašanje, ki zanima mnoge, ne samo bodoče inženirje.
Ko vozilo pride na preskuse, naprava izmeri navor motorja.
V metričnem sistemu, ki ga uporabljamo, je navor označen v Newton metrih (Nm), ta pa se pomnoži s številom vrtljajev motorja (vrt / min) in deli s konstanto, ki je 9549.
Dobljeni rezultat je v kilovatih, če pomnožimo z 1,35962, dobimo konjsko moč - KM. Oznaka KM je opredeljena kot sila, potrebna za dvig mase 75 kg na višino 1 metra v obdobju 1 sekunde. Zanimivo je tudi omeniti, da en konj (žival) nima ene ampak ima 8 KM. Ti konji so me vedno begali, ker pa sem starejši, me KW še bolj, slednji pa mi pomenijo še manj.
Zupi
Ko vozilo pride na preskuse, naprava izmeri navor motorja.
V metričnem sistemu, ki ga uporabljamo, je navor označen v Newton metrih (Nm), ta pa se pomnoži s številom vrtljajev motorja (vrt / min) in deli s konstanto, ki je 9549.
Dobljeni rezultat je v kilovatih, če pomnožimo z 1,35962, dobimo konjsko moč - KM. Oznaka KM je opredeljena kot sila, potrebna za dvig mase 75 kg na višino 1 metra v obdobju 1 sekunde. Zanimivo je tudi omeniti, da en konj (žival) nima ene ampak ima 8 KM. Ti konji so me vedno begali, ker pa sem starejši, me KW še bolj, slednji pa mi pomenijo še manj.
Zupi
dspegel1 likes this post
Re: Kaj pomeni konjska moč-izračun moči
Jaz vem samo to, da več konjev več požre, razen če so na dieti. Res pa je, da so sodobni konji manj ješči, ne vem ali nimajo apetita ali pa samo zavržejo manj hrane skozi auspuh v zrak. Navor pa je enako trma oziroma vztrajnosti živali predno se vda in ustavi. Takole si jaz razlagam bolj po kmečko, ker matematičnih formul ne štekam vedno:o
kofi- Število prispevkov : 152
Kraj : Litija
Stran 1 od 1